Miten saada unen päästä kiinni? Viisi muistutusta niihin hetkiin, kun et saa nukuttua. 

mielentaidot stressi stressinhallinta unettomuuden lääkkeetön hoito unettomuus Feb 01, 2024
Mitä tehdä, kun ei saa unta?
Tiedätkö sen tunteen, kun uni ei vain kertakaikkiaan tule? Ajatukset pörräävat päässä, keho käy kierroksilla, asento on huono, liian kuuma ja kylmä, ja "äh, ei tästä tuu yhtään mitään!".

...Jep, niin minäkin. Tämän kanssa pärjää yhden yön, ehkäpä pari. Mutta mikä avuksi, kun unettomuudesta alkaa tulemaan enemmän sääntö, kuin poikkeus? Mitä tehdä, kun et saa nukuttua?

Useimmat meistä kokevat unettomuutta jossain elämän vaiheessa. Ja se onkin oikeastaan ihan luonnollinen reaktio esimerkiksi äkillisiin muutostilanteisiin. Unettomuus voi esiintyä vaikeutena nukahtaa, vaikeutena pysyä unessa, liian varhaisena heräilynä, katkonaisena unena tai huonolaatuisena unena, joka ei palauta. 

Unettomuuden taustalla on usein monenlaisia tekijöitä, ja ne vaihtelevat yksilöittäin. Laukaisevia tekijöitä voivat olla esimerkiksi stressi, elämän muutostilanteet, ahdistus sekä kivut ja sairaudet. 

Unettomuuden hoitaminen vaatii usein muutosta elämään sekä toimintatapoihin, ja voi vaatia radikaalejakin toimia. Vähintäänkin se vaatii sen, että asetat oman hyvinvointisi etusijalle, jotta saisit yöunet takaisin ruotuun. 

Unettomuuden hoitoon on paljon erilaisia lääkkeettömiä keinoja, kuten unirutiinien opettelu, ruutuajan vähentäminen illalla, elintavat, stressinhallinta, palautumisen ja rauhoittumisen harjoittelu jne. Kuitenkin, iso osa työstä tehdään oman mielen sisällä. Alla viisi muistutusta tähän liittyen.

Muistuta mieleesi nämä viisi asiaa silloin, kun et saa nukuttua: 

  1.  NUKKUMINEN EI ONNISTU YRITTÄMÄLLÄ! Vaikka kuinka yrittäisit... Voit ainoastaan vaikuttaa nukkumisolosuhteisiin. Joten pohdi, kuinka saat makuuhuoneestasi tehtyä mahdollisimman mukavan paikan nukkua? Tuuleta, tee huoneesta mahdollisimman pimeä, vaihda lakanat, siivoa ylimääräiset rojut, vie työt pois makuuhuoneesta tai muuta vastaavaa, mikä lisää makuuhuoneesi mukavuutta. 
  2.  SELVIÄT SEURAAVASTA PÄIVÄSTÄ KUNNIALLA MYÖS VÄHILLÄ YÖUNILLA! Älä siis aseta itseäsi virittyneeseen tilaan panikoiden, ärsyyntyen tai ajatellen, että "minun on pakko saada nukuttua, muuten en selviä huomisesta!" Sen sijaan, voit ajatella: "Selviän huomisen haasteista, vaikka nukkuisin hieman vähemmän tänä yönä". 
  3.  UNETTOMUUTTA HOIDETAAN PÄIVÄLLÄ! Eikä klo 02:40 vuoteessa. Päivän aikana tehdyt valinnat sekä tapahtumat elämässäsi vaikuttavat suoraan uneen. Esimerkiksi ravinto, liikunta, stressi, kiire, muutostilanteet ja haasteet ihmissuhteissa vaikuttavat suoraan uneen. Pyri myös rauhoittumaan jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa.
  4.  HUOLET JA MURHEET SAA JÄÄDÄ VUOTEEN ULKOPUOLELLE! Koska ne eivät ratkea vuoteessa murehtien. Varaa itsellesi huolihetki hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa ja käsittele mieltä painavat asiat esimerkiksi kirjoittamalla niitä ylös. Voit jakaa huoliasi esim. asioihin, joihin voit vaikuttaa ja asioihin, joihin et voi vaikuttaa. Asioihin, joita pidät kaikista tärkeimpinä, ja asioihin, jotka voivat odottaa. Tyyli on vapaa! 
  5.  OLE ITSELLESI ARMOLLINEN! Väsyneenä kaipaat lempeyttä, rakkautta ja lepoa. Et piiskaa, soimausta ja kuria. Väsyneenä elämä tuntuu jo ihan tarpeeksi haastavalta, joten kohtele itseäsi myötätuntoisesti. Usein väsyneenä alamme toimia hieman nurinkurisesti: levon sijaan, laitammekin turbovauhdin päälle ja alamme rehkiä entistä kovemmin. Joten muista höllätä, ja ottaa taukoja myös päivän aikana. 

Tärkeintä on muistaa, että unettomuus on hoidettavissa ja jokainen meistä ansaitsee levolliset yöt ja virkeät päivät.

Huom! Unettomuuden hoitoon ei valitettavati ole yhtä hoitokeinoa, mikä sopisi täydellisesti kaikille. Olemme kaikki yksilöitä, ja tärkeintä on löytää keinot, jotka sopivat juuri sinulle.Tämä teksti on tarkoitettu self help tason hoitoon, mutta mikäli unettomuus pitkittyy tai yltyy voimakkaaksi, on syytä hakea apua ja tukea unettomuuteen ammattilaiselta. Uni on yksi psyykkisen hyvinvoinnin peruspilareista ja siksi siihen on tärkeä panostaa!

MIPSY Hyvinointi on perustettu olemaan tukenasi silloin, kun haluat ottaa vastuuta omasta elämästäsi ja hyvinvoinnistasi. Mipsyn missiona on lisätä psyykkistä hyvinvointia juuri sinun elämään ja saada yhä useampi kiinnittämään huomiota mielen hyvinvointiin ihan arkielämässä.

Minun nimeni on Rosa, ja autan ja autan sinua herättämään ja hallitsemaan ajatuksiasi, vahvistamaan voimavarojasi sekä lisäämään itsetuntemustasi, ja tämän myötä mahdollistamaan muutoksen elämässäsi, joka takuulla lisää psyykkistä hyvinvointia, mielen keveyttä ja elämäniloa arkeesi.

Tervetuloa tutustumaan Mipsyn palveluihin! 

Lämpimin halauksin, 

Rosa Rantti, Psyykkinen hyvinvointivalmentaja & Certified Life Coach (LCAF)

MIPSY Hyvinvointi - Priorisoi mielen hyvinvointi ykköseksi ja tee muutoksesta mahdollista!

Pysy ajantasalla ja tilaa Mielen taitojen akatemian uutiskirje!

Haluatko saada mielen hyvinvointia tukevaa sisältöä sähköpostiisi ja kuulla ensimmäisenä Mielen taitojen akatemian tärkeistä uutisista ja mahdollisuuksista? Tilaa uutiskirje alta. 

En ala spämmään, lähetän viestiä ainoastaan hyvästä syystä. Voit myös aina peruuttaa uutiskirjeen tilaamisen.